Copyright 2023 - SmartAL

Activities

Soreca apel të rinjve: Votoni, një e drejtë dhe përgjegjësi që duhet ta ushtroni

 

sorecaTIRANË, 1 prill /ATSH/ Kreu i delegacionit të Bashkimit Europian në Tiranë, Luigi Soreca, u ka bërë sot një apel të gjithë të rinjve që të shfrytëzojnë të drejtën e tyre të votës për të ndryshuar të ardhmen e tyre.

Duke folur pas një aktiviteti për programin e Erasmus+ në Universitetin Bujqësor të Tiranës, Soreca tha se, “ju bëj thirrje ju, të rinjve të Shqipërisë që të votoni, të ushtroni të drejtën që ju keni për të hedhur votën tuaj pikërisht në ato kuti votimi. Pra merrni pjesë. Kjo është e drejta juaj, ju duhet ta përdorni atë. Për më tepër nuk është vetëm një e drejtë, është edhe një përgjegjësi, të cilën ju keni dhe duhet ta përdorni, pra mos e lini atë mënjanë, mos e hidhni këtë mundësi që ju jepet, por përdoreni atë. Dhe ashtu siç thoni ju në shqip “Ti vendos”.

Read more ...

The EU Ambassador to Albania, Mr Luigi Soreca, visited the Agricultural University of Tirana

167462038 3769737696429339 6368679827370077507 nThe EU Ambassador to Albania, Mr Luigi Soreca, visited the Agricultural University of Tirana on April 1, 2021, in a view to meet the students of the first cohort of the new Master Executive SmartAL (Erasmus+ Capacity Building for Higher Education project).

He also reviewed the IT laboratory equipped within the framework of the SmartAL project, which enables students to attend remote courses and work in groups in the best conditions.

The Ambassador was welcomed by par Dr Fatbardh Sallaku, rector of the Agricultural University of Tirana (UBT), Dr Remzi Keco, vice-rector of the UBT, Dr Natasha Hodaj, responsible for the SmartAL project at the UBT, Dr Fatmir Guri, head of the Department of Economy and Rural Development Policies, UBT, and Magali Maire, Coordinator of the SmartAL project at the CIHEAM Montpellier who declared: “The SmartAL Master responds to the needs identified in the Albanian labor market on territorial management and enhances the employability of future graduates.”

168472480 3769737283096047 5327538535186408663 n167744797 3769737643096011 7234370755708737499 n168071626 3769737586429350 1732381299996861710 n 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

NJOFTIM PËR HAPJEN E STUDIMEVE NË MASTERIN EKZEKUTIV NË “PLANIFIKIM DHE ZHVILLIMI EKONOMIK TERRITORIAL I ZONAVE RURALE”

Universiteti Bujqësor i Tiranës, Fakulteti i Ekonomisë dhe Agrobiznesit, hap në vitin akademik 2020- 2021, Masterin Ekzekutiv (ME) në “Planifikim dhe zhvillimi ekonomik territorial i zonave rurale”. Kjo diplomë e ciklit të tretë të studimeve (niveli i 8 kualifikimit sipas Kornizës shqiptare të kualifikimeve) i drejtohet të gjithë ekonomistëve, juristëve, ekspertëve të orgnizimit dhe planifikimit të territorit, ekspertëve të bujqësisë, aktorëve dhe vendimarrësve në nivel lokal dhe qëndror të cilët duan të thellojnë njohuritë e tyre në fushat e ekonomisë, planifikimit të territorit, zhvillimit rural, administrimit dhe zhvillimit lokal, politikave dhe vlerësimit të instrumentave, hartimit dhe vlerësimit të projekteve, teknologjive të informacionit gjeografik, etj. Ky ME është hartuar nga një grup pedagogësh nga disa universitete evropiane (në Francë, Gjermani dhe Greqi) dhe përmledh informacionet më të përditësuara rreth këtyre fushave sot në botë, por me një fokus të veçantë për Shqipërinë.

Kriteret e pranimit të kandidatëve në programet e ciklit të tretё të studimeve ME në “Planifikim dhe zhvillimi ekonomik territorial i zonave rurale” janë si më poshtë :

Kliko këtu: Njoftim për hapjen e studimeve në Masterin Ekzekutiv _FEA

“Thinking of rural development in Albania: How to improve the existing experiences?”

European University of Tirana, Albania

  • organised in parallel with the Steering Committee of the SmartAL project

 Round table: One swallow does not make a summer – what to do next?

H.E. Ms Christina V

asak, Ambassador of France in Albania

Mr Sarantis Moschovis, Greek Embassy in Albania

Mr Arben Kipi, Food and Agriculture Organisation (FAO)

Ms Besmira Medolli, Municipality of Tirana facilitated by Prof. Assoc. Dr. Fatmir Guri, Agricultural University of Tirana

pic 20

Workshop

“Thinking of rural development in Albania: How to improve the existing experiences?”, UET, Tirana, organised in parallel with the Steering Committee of the SmartAL project

Round table: One swallow does not make a summer – what to do next?

H.E. Ms Christina Vasak, Ambassador of France in Albania

pic21

Workshop “Thinking of rural development in Albania: How to improve the existing experiences?”: the point of view of local actors, donors, Albania partner countries: French Embassy,  Greek Embassy, FAO, Municipality of Tirana.

Round table: One swallow does not make a summer – what to do next?

UET, Tirana - organised in parallel with the Steering Committee of the SmartAL project

From left to right:

Ms Adelina Greca, General Director of the National Agency of Territory Planning

Ms Magali Maire, SmartAL Project coordinator, CIHEAM-IAM Montpellier

Ms Elena Kokthi, European University of Tirana

pic 22

Workshop “Thinking of rural development in Albania: How to improve the existing experiences?”: the point of view of local actors, donors, Albania partner countries: French Embassy,  Greek Embassy, FAO, Municipality of Tirana.

Round table: One swallow does not make a summer – what to do next?

UET, Tirana - organised in parallel with the Steering Committee of the SmartAL project

From left to right:

H.E. Ms Christina Vasak, Ambassador of France in Albania

Mr Sarantis Moschovis, Greek Embassy in Albania

Ms Besmira Medolli, Municipality of Tirana

pic 23

Workshop “Thinking of rural development in Albania: How to improve the existing experiences?”: the point of view of local actors, donors, Albania partner countries: French Embassy,  Greek Embassy, FAO, Municipality of Tirana.

Round table: One swallow does not make a summer – what to do next?

UET, Tirana - organised in parallel with the Steering Committee of the SmartAL project

Mr Arben Kipi, Food and Agriculture Organisation (FAO)

 

 

pic24

Workshop “Thinking of rural development in Albania: How to improve the existing experiences?”: the point of view of local actors, donors, Albania partner countries: French Embassy,  Greek Embassy, FAO, Municipality of Tirana.

Round table: One swallow does not make a summer – what to do next?

UET, Tirana - organised in parallel with the Steering Committee of the SmartAL project

From left to right:

Prof. Assoc. Dr. Fatmir Guri, Agricultural University of Tirana

Mr Arben Kipi, Food and Agriculture Organisation (FAO)

H.E. Ms Christina Vasak, Ambassador of France in Albania

Mr Sarantis Moschovis, Greek Embassy in Albania

Ms Besmira Medolli, Municipality of Tirana

pic 25

Workshop “Thinking of rural development in Albania: How to improve the existing experiences?”: the point of view of local actors, donors, Albania partner countries: French Embassy,  Greek Embassy, FAO, Municipality of Tirana.

Round table: One swallow does not make a summer – what to do next?

UET, Tirana - organised in parallel with the Steering Committee of the SmartAL project

From left to right:

Prof. Assoc. Dr. Fatmir Guri, Agricultural University of Tirana

Mr Arben Kipi, Food and Agriculture Organisation (FAO)

H.E. Ms Christina Vasak, Ambassador of France in Albania

Mr Sarantis Moschovis, Greek Embassy in Albania

Ms Besmira Medolli, Municipality of Tirana

pic 25

Workshop “Thinking of rural development in Albania: How to improve the existing experiences?”: the point of view of local actors, donors, Albania partner countries: French Embassy,  Greek Embassy, FAO, Municipality of Tirana.

Round table: One swallow does not make a summer – what to do next?

UET, Tirana - organised in parallel with the Steering Committee of the SmartAL project

From left to right:

Mr Arben Kipi, Food and Agriculture Organisation (FAO)

H.E. Ms Christina Vasak, Ambassador of France in Albania

Mr Sarantis Moschovis, Greek Embassy in Albania

Ms Besmira Medolli, Municipality of Tirana

Search

ERASMUS DAYS 2021 at UET

02The SMARTAL project was promoted in the Projects' Fair, organized at the European University of Tirana. On Erasmus Days 2021, several promotional materials of the project were made available to the participants.

SmartAL Workshop on “Internationalisation of higher education: a European passport to the Albanian j

244622835 4928814410481881 2548289973001648016 nOn the occasion of the Final Steering Committee of the SmartAL project, the International Center for Advanced Mediterranean Agronomic Studies-Mediterranean Agronomic Institute of Montpellier (CIHEAM-IAMM), Coordinator, in collaboration with the Agricultural University of Tirana

SmartAL Project Case studies dissemination conference

244636432 4929221010441221 2164780656824745478 n

Moderators: Dr Elena Kokthi, UBT / Ms Elysa Gache, Université Paul Valéry Montpellier

"Cooperation and rural development: what prospect for Albanian rural areas? Case study of Gjirokastra and Puka districts”, Elda Muco, PhD student;

SmartAL Final Steering Committee

244371314 4925186070844715 4169146262508831459 n

The Final Steering Committee of the SmartAL Erasmus+ project took place at the Agricultural University of Tirana, gathering the partners of the Consortium:

The International Center for Advanced Mediterranean Agronomic Studies-Mediterranean Agronomic Institute of Montpellier as Coordinator,

Work Fair organized by the UET

work fair

The SmartAL master was introduced at the Work fair organized by the UET, the main purpose of the project being to address the new labor market needs identified by the new and emerging public policies in Albania. This event promotes new opportunities for students and young people in Albania.

 

f t g m

Quality Plan

t10

Two level of quality assurance will be used throughout the entire project duration:

-  Quality assurance of the whole project: the aim is to assure the compliance of the project processes and results with the standards agreed among the Partners (identified indicators of progress), and to implement a continuous quality monitoring. 

-  Quality assurance of the 9 Modules: the Albanian HEI-s have to follow an well-defined procedure for the quality assurance. HEI-s should build up internal quality bodies and respect the quality procedures foreseen by the existing Public Standard. A better quality assurance framework reflecting the Albanian public standards requests, and integrating best Albanian and EU practices will be set up.

Dissemination and exploitation

t20

The dissemination and exploitation strategy enables SmartAL project to optimize its outcomes and impacts (including both theory and methodological processes and educational teaching/material). Dissemination will be an integral part of each activity of the project.
This WP activity supports the following objectives :
- Provide information about the achievement of the project.
- Increase the impact of the project.
- Maintain and create contacts with stakeholders of the project.
- Generate new partnership.
- Create a platform to ensure sustainable dissemination of the project outcomes.
This will be achieved through the creation of a website, Open House Days, Two conferences, several ongoing promotional campaings on our social media pages, creation of an Alumnii Assosciation

Management

Untitled 2

The main objective of WP8 is to ensure the overall administrative and financial management of the project as well as the coordination and stimulation of all WP. WP8 is an overarching WP designed to support all the activities of the project. In particular by ensuring the smooth exchange of administrative and financial information and data, WP8 will guaranty that the resources are made available on time to each WP leader for them to implement their tasks as foreseen.